Strategie mediacji szkolnych i rówieśniczych ZSG w Pile
Pliki do pobrania
Kodeks etyki nauczycieli oraz pracowników niepedagogicznych Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile
Pliki do pobrania
PLAN ROZWOJU ZSG W PILE NA LATA 2021-2025
Pliki do pobrania
Forma organizacyjno-prawna
Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile jest jednostką organizacyjną powiatu pilskiego w skład, której wchodzą następujące szkoły publiczne:
- Technikum Nr 5 w Pile,
- Branżowa Szkoła I Stopnia Nr 5 w Pile,
- Branżowa Szkoła II Stopnia Nr 5 w Pile,
- Branżowa Szkoła I Stopnia Specjalna w Pile,
- Szkoła Przysposabiająca do Pracy,
- Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych.
Przepisy regulujące działalność ZSG w Pile:
Decyzji Kuratora Oświaty w Pile z dnia 17.09.1990 r. w sprawie powołania Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile,
- Aktu Założycielskiego,
- Ustawy z dnia 7 września 1991r., o systemie o oświaty (Dz.U. z 2018 r. poz. 1457 ze zmianami),
- Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r., Prawo oświatowe (Dz.U. 2018 r., poz. 996 ze zmianami),
- Ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz.U. z 2018r. poz. 967 ze zmianami),
- Ustawa z dnia 22 listopada 2018r. o zmianie ustawy - Prawo oświatowe, ustawy o systemie oświaty oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2018 r., poz. 2245)
- Aktów wykonawczych do wyżej wymienionych ustaw,
- Statutów szkół wchodzących w skład zespołu,
- Wewnątrzszkolnego Systemu Oceniania,
- Punktowych zasad oceniania zachowania,
- Procedur korzystania z dziennika elektronicznego,
- Wewnątrzszkolnego Systemu Doradztwa Zawodowego,
- Procedur udzielania i organizacji pomocy psychologiczno-pedagogicznej w ZSG w Pile,
- Programu wychowawczo-profilaktycznego,
- Regulaminów wewnętrznych zespołu,
- Zarządzeń Dyrektora Szkoły,
- Procedur bezpieczeństwa dotyczących obecności uczniów w szkole w okresie pandemii.
Organ prowadzący: Powiat Pilski
Organ sprawujący nadzór pedagogiczny: Wielkopolski Kurator Oświaty w Poznaniu Delegatura w Pile,
Organami zespołu są:
- Dyrektor Szkoły,
- Rada Pedagogiczna,
- Rada Rodziców,
- Samorząd Uczniowski.
Przedmiot działalności i kompetencje
Cele i zadania realizowane przez szkołę:
- umożliwia uczniom zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do uzyskania świadectwa ukończenia szkoły, odpowiedniego przygotowania do egzaminu maturalnego, oraz egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe,
- kształtuje środowisko wychowawcze sprzyjające realizowaniu celów i zadań określonych w ustawie o systemie oświaty, stosownie do warunków szkoły i wieku uczniów, zgodnie z zadaniami wynikającymi z polityki oświatowej państwa,
- przygotowuje uczniów do życia w świecie ludzi dojrzałych pod względem wiedzy, umiejętności współżycia i podejmowania decyzji i pełnienia różnych funkcji, w ciągle przekształcającym się społeczeństwie,
- wyposaża uczniów w wiedzę ogólną i umiejętności związane z określonym zawodem i specjalnością,
- organizuje nauczanie przedmiotów w zakresie rozszerzonym i przedmiotów uzupełniających zgodnie z ramowym planem nauczania,
- kształtuje i utrwala u uczniów pozytywny stosunek do obowiązków zawodowych, sumiennej pracy i współdziałania w zespole, rozwija kompetencje i umiejętności, społeczne, w oparciu o zasady etyki zawodowej i szacunku do drugiego człowieka,
- wspiera przedsiębiorczość i samodzielność w podejmowaniu decyzji zawodowych przez uczniów,
- szkoła dążąc do osiągania jak najwyższych wyników nauczania stosuje innowacyjne rozwiązania programowe, organizacyjne i metodyczne,
- szkoła dąży do połączenia u uczniów wiedzy, umiejętności i postaw uważanych za niezbędne dla samorealizacji i rozwoju osobistego, aktywnego obywatelstwa, integracji społecznej oraz zatrudnienia.
Typy szkół i kierunki kształcenia w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile:
- Branżowa Szkoła I Stopnia nr 5 w Pile - szkoła kształci młodocianych pracowników na podbudowie programowej gimnazjum i szkoły podstawowej w zawodach:
- kucharz.
Branżowa Szkoła I stopnia w Pile realizuje cele i zadania szkoły wynikające z przepisów prawa, w tym z podstawy programowej kształcenia ogólnego i zawodowego z uwzględnieniem programu wychowawczo-profilaktycznego.
Celem szkoły jest wychowanie i kształcenie, przygotowujące do dalszej nauki, pracy i życia w społeczeństwie a także umożliwienie uczniom podtrzymania poczucia tożsamości narodowej, etnicznej, językowej i religijnej z uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa oraz zasad promocji i ochrony zdrowia. Celem szkoły jest również udzielanie pomocy psychologiczno-pedagogicznej, organizowanie opieki nad dziećmi niepełnosprawnymi.
1. Cele szkoły realizowane są poprzez działania edukacyjne, w tym:
1) szkolny zestaw programów nauczania kształcenia ogólnego, który uwzględniając wymiar wychowawczy, obejmuje całą działalność szkoły z punktu widzenia dydaktycznego,
2) szkolny zestaw programów kształcenia w zawodzie, który zakłada przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy,
3) program wychowawczo – profilaktyczny, który opisuje w sposób całościowy wszystkie treści i działania o charakterze wychowawczym oraz działania o charakterze profilaktycznym skierowane do uczniów, nauczycieli i rodziców.
4) Szkoła przygotowuje uczniów do uzyskania kwalifikacji zawodowych, a także do pracy i życia w warunkach współczesnego świata, przygotowuje uczniów do życia w społeczeństwie informacyjnym.
5) Szkoła zapewnia absolwentom przygotowanie ogólnokształcące i zawodowe umożliwiające kontynuowanie nauki w Szkole Branżowej II stopnia a następnie jej późniejsze doskonalenie lub modyfikowanie.
6) Szkoła kształtuje i utrwala u uczniów pozytywny stosunek do obowiązków zawodowych, sumiennej pracy i współdziałania w zespole, rozwija kompetencje i umiejętności, społeczne, w oparciu o zasady etyki zawodowej i szacunku do drugiego człowieka.
7) Szkoła wspiera przedsiębiorczość i samodzielność w podejmowaniu decyzji zawodowych przez uczniów.
8) Szkoła dążąc do osiągania jak najwyższych wyników nauczania stosuje innowacyjne rozwiązania programowe, organizacyjne i metodyczne.
9) Szkoła dąży do połączenia u uczniów wiedzy, umiejętności i postaw uważanych za niezbędne dla samorealizacji i rozwoju osobistego, aktywnego obywatelstwa, integracji społecznej oraz zatrudnienia.
2. Zadaniem szkoły jest w szczególności:
1) bezpłatne zdobywanie wiedzy i umiejętności, niezbędnych do uzyskania świadectwa ukończenia szkoły,
2) pełna realizacja programów nauczania, dostosowując treści, metody i organizację poszczególnych zajęć do możliwości psychofizycznych uczniów,
3) organizacja praktycznej nauki zawodu,
4) zorganizowanie pomocy doradcy zawodowego;
5) pełna realizacja programu wychowawczo-profilaktycznego promującego zdrowy styl życia, a także działań skutecznie zapobiegających współczesnym zagrożeniom,
6) organizowanie na życzenie rodziców i pełnoletnich uczniów nauki religii lub etyki oraz zajęć z zakresu wychowania do życia w rodzinie,
7) organizowanie nauki języka polskiego dla uczniów przybywających z zagranicy,
8) udzielanie uczniom, rodzicom oraz nauczycielom pomocy psychologicznopedagogicznej, Branżowa Szkoła I stopnia nr 5 w Pile,
9) organizowanie kształcenia specjalnego dla uczniów z niepełnosprawnością, zagrożonych niedostosowaniem społecznym i niedostosowanych społecznie,
10) organizowanie nauczania w miejscu pobytu ucznia na podstawie orzeczenia o potrzebie nauczania indywidualnego,
11) wspieranie uczniów w rozwijaniu zainteresowań i uzdolnień, w tym organizowanie indywidualnego programu lub toku nauki,
12) udzielanie pomocy materialnej uczniom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej,
13) zapewnienie uczniom bezpiecznych i higienicznych warunków realizacji zajęć szkolnych,
14) umożliwienie uczniom podtrzymywania poczucia tożsamości narodowej, etnicznej, językowej i religijnej. - Technikum Nr 5 w Pile - na podbudowie programowej gimnazjum i szkoły podstawowej w zawodach:
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik hotelarstwa,
- technik organizacji turystyki.
Technikum nr 5 w Pile realizuje cele i zadania szkoły wynikające z przepisów prawa, w tym z podstawy programowej kształcenia ogólnego i zawodowego z uwzględnieniem programu wychowawczo-profilaktycznego. Celem szkoły jest wychowanie i kształcenie, przygotowujące do dalszej nauki, pracy i życia w społeczeństwie a także umożliwienie uczniom podtrzymania poczucia tożsamości narodowej, etnicznej, językowej i religijnej z uwzględnieniem zasad bezpieczeństwa oraz zasad promocji i ochrony zdrowia.
Celem szkoły jest również udzielanie pomocy psychologiczno-pedagogicznej, organizowanie opieki nad dziećmi niepełnosprawnymi.
1. Cele szkoły realizowane są poprzez działania edukacyjne, w tym:
1) szkolny zestaw programów nauczania kształcenia ogólnego, który uwzględniając wymiar wychowawczy, obejmuje całą działalność szkoły z punktu widzenia dydaktycznego,
2) szkolny zestaw programów kształcenia w zawodzie, który zakłada przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy,
3) program wychowawczo – profilaktyczny, który opisuje w sposób całościowy wszystkie treści i działania o charakterze wychowawczym oraz działania o charakterze profilaktycznym skierowane do uczniów, nauczycieli i rodziców.
4) Szkoła organizuje nauczanie przedmiotów w zakresie rozszerzonym i przedmiotów uzupełniających zgodnie z ramowym planem nauczania.
5) Szkoła kształtuje i utrwala u uczniów pozytywny stosunek do obowiązków zawodowych, sumiennej pracy i współdziałania w zespole, rozwija kompetencje i umiejętności, społeczne, w oparciu o zasady etyki zawodowej i szacunku do drugiego człowieka.
6) Szkoła wspiera przedsiębiorczość i samodzielność w podejmowaniu decyzji zawodowych przez uczniów.
7) Szkoła dążąc do osiągania jak najwyższych wyników nauczania stosuje innowacyjne rozwiązania programowe, organizacyjne i metodyczne.
8) Szkoła dąży do połączenia u uczniów wiedzy, umiejętności i postaw uważanych za niezbędne dla samorealizacji i rozwoju osobistego, aktywnego obywatelstwa, integracji społecznej oraz zatrudnienia.
2. Zadaniem szkoły jest w szczególności:
1) pełna realizacja programów nauczania, dostosowując treści, metody i organizację poszczególnych zajęć do możliwości psychofizycznych uczniów,
2) organizacja praktycznej nauki zawodu,
3) pełna realizacja programu wychowawczo-profilaktycznego promującego zdrowy styl życia, a także działań skutecznie zapobiegających współczesnym zagrożeniom,
4) organizowanie na życzenie rodziców i pełnoletnich uczniów nauki religii lub etyki oraz zajęć z zakresu wychowania do życia w rodzinie,
5) organizowanie nauki języka polskiego dla uczniów przybywających z zagranicy,
6) udzielanie uczniom, rodzicom oraz nauczycielom pomocy psychologicznopedagogicznej,
7) organizowanie kształcenia specjalnego dla uczniów z niepełnosprawnością, zagrożonych niedostosowaniem społecznym i niedostosowanych społecznie,
8) organizowanie nauczania w miejscu pobytu ucznia na podstawie orzeczenia o potrzebie nauczania indywidualnego,
9) wspieranie uczniów w rozwijaniu zainteresowań i uzdolnień, w tym organizowanie indywidualnego programu lub toku nauki, 10)udzielanie pomocy materialnej uczniom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej,
11) zapewnienie uczniom bezpiecznych i higienicznych warunków realizacji zajęć szkolnych,
12) umożliwienie uczniom podtrzymywania poczucia tożsamości narodowej, etnicznej, językowej i religijnej.
3. Dla realizacji swoich celów i zadań statutowych szkoła posiada:
1) sale do nauki z niezbędnym wyposażeniem,
2) pracownie do nauki zawodu: technologiczne, pracownia planowania i kalkulacji zasad żywienia, obsługi konsumenta i pracownia obsługi intormatycznej w hotelarstwie i turystyce,
3) halę widowiskowo-sportową, salę gimnastyczną,
4) szatnie,
5) pracownie komputerowe,
6) bibliotekę (Szkolne Centrum Informacji),
7) archiwum,
8) gabinet higienistki,
9) sekretariat,
10) pokój nauczycielski,
11)gabinet dyrektora i wicedyrektorów,
12) gabinet pedagoga,
13) pomieszczenia administracyjno-gospodarcze,
14) zaplecze higieniczno- sanitarne.
4. W celu zagwarantowania bezpieczeństwa i opieki uczniom i innym użytkownikom w czasie korzystania z pomieszczeń i urządzeń szkolnych Dyrektor wdraża do stosowania stosowne regulaminy.
5. Cele i zadania szkoły realizowane są przez wszystkich pracowników szkoły we współdziałaniu z rodzicami, organem prowadzącym oraz powołanymi do tego instytucjami.
6. Dążenie do wysokiej jakości wykonania zadań szkoły z uwzględnieniem dążenia do jak najwyższego poziomu osiągania zakładanych celów, uwzględniane jest w doskonaleniu zawodowym pracowników szkoły.
Pliki do pobrania
-
statut-zsg.pdf
Statut ZSG w Pile
-
statut-technikum-nr-5.pdf
Statut Technikum nr 5 w Pile
-
statut-branzowej-szko-y-i-stopnia-nr-5.pdf
Statut Branżowa Szkoła I Stopnia nr 5 w Pile
-
wewnatrzszkolne_zasady_oceniania_uczniow.pdf
Wewnątrzszkolne zasady oceniania uczniów
-
procedury_udzielania_pomocy_psychologiczno-pedagogicznej.pdf
Procedury udzielania pomocy psychologiczno-pedagogicznej
-
punktowe_zasady_oceniania_zachowania.pdf
Punktowe zasady oceniania zachowania uczniów
-
program_wychowawczo-profilatyczny.pdf
Program wychowawczo-profilaktyczny
-
procedury_korzystania_z_dziennika_elektronicznego.pdf
Procedury korzystania z dziennika elektronicznego
- redaktor: Ewa Adamczyk
- data utworzenia strony: 16-11-2021 | 10:04
- data ostatniej modyfikacji: 20-12-2022 | 11:45